Våra tomatsorter

Brännan Trädgård odlar en mängd olika sorters tomater. Både klassiska runda röda och alla möjliga andra färger och former. Bästa förvaringstemperatur är 11-14 grader. Tomaten är allra godast då den är rumstempererad då doft och smakämnen framträder som mest.
Lägre temperaturer gör att tomaten tappar i smak samt att cellstrukturen förstörs och tomaten blir mjuk. Det går fint att förvara tomaterna i rumstemperatur.

Här följer några av våra sorter:

Campari

En rund röd delikatesstomat med mycket smak och fin sötma, precis som förr. Passar bra att gröpa ur och lägga i en härlig röra för att sedan ugnsbaka, eller som ett tilltugg i farten. Medelvikt runt 40 gram.

Dunne

En röd San Marzano tomat som är lite fastare i konsistensen med en härlig smak. Passar bra hel eller delad i sallader eller varför inte som godis. Medelvikt runt 25 gram.

Flavorino

En röd plommontomat i cocktailsegmentet med en utsökt smak. Passar bra hel eller delad i sallader eller varför inte som godis. Medelvikt runt 35 gram.

Gigawak

En tomat i coeur de boeuf-segmentet. På svenska blir det oxhjärta, vilket väl beskriver tomatens fantastiska form. En fast tomat för matlagning eller på mackan.

Dunne kvist

En röd miniplommontomat som är lite fastare i konsistensen med en härlig smak. Passar bra hel eller delad i sallader eller varför inte som godis. Medelvikt runt 25 gram.

Lemonade

En vindruvsformad gul tomat med bra smak åt det syrliga hållet. Osedvanligt vacker! Passar utmärkt i salladen, ger en glad färgklick till maten. Medelvikt runt 15 gram.

Locarno

En rund gul tomat som är fast och lite syrlig. Passar bra i sallad eller skivad på din macka. Medelvikt runt 75 gram.

Minikumato

En brun körsbärstomat som är lätt att urskilja på sin unika färg. Har en god smak och är mycket saftig. Passar bra hel eller delad i sallader eller varför inte som ett alternativ till godis. Medelvikt runt 15 gram.

Orangino

En orange cocktailtomat med en utmärkt smak. Passar bra hel eller delad i sallader eller hel på grillen. Medelvikt runt 35 gram.

Organza

En orange plommonformad tomat med god smak. Passar bra i sallader, på din macka eller på ditt egna sätt. Medelvikt runt 60 gram.

Portento

En röd San Marzano tomat som används mycket i Italien. Är fast och passar bra till matlagning. Tillhör kockarnas favorit. Blir lite spill och vattnar inte av sig lika mycket, eftersom den har mindre andel kärnor. Medelvikt runt 150 gram.

Santorange

En orange plommontomat i körsbärssegmentet med en härlig krispighet. Passar bra hel eller delad i sallader eller som godis. Medelvikt runt 15 gram.

Sasseri

En rund röd körsbärstomat som har en god smak. Passar bra hel eller delad i sallader. Medelvikt runt 15 gram.

Solarino

En röd miniplommontomat som är lite fastare i konsistensen med en härlig smak. Passar bra hel eller delad i sallader eller i matlådan, eftersom den håller bra. Medelvikt runt 15 gram.

Starbuck

Är fast och passar bra till matlagning eller på din macka. Medelvikt runt 250 gram.

Zebrino

En svart/röd cocktailtomat med ett lite tjockare skal samt en kraftig inre vinröd färg. Denna tomat innehåller mer lycopen än de vanliga tomaterna. Passar bra att grilla eller i matlagning med tanke på det tjockare skalet. Passar utmärkt i sallader och uppläggningar eller som ett alternativ till godis. Medelvikt runt 30 gram.

Stor Kvist Tomat

En röd och rund medelstor tomat som skördas på kvist. Kvisttomater smakar generellt mer då de mognar längre på plantan. Passar bland annat bra till en tomatsallad med lök, basilika och lite vinägrettsås. Medelvikt runt 115 gram.

Nebula

Nyhet 2016! En körsbärstomat med ett krispigt bett för en underbar smakupplevelse. Har en rosé röd färg. Passar bra hel eller delad i sallader eller varför inte på din macka. Medelvikt runt 15 gram.

Rozestar

Nyhet 2016! En plommonformad tomat av Japansk typ som har rosa färg och en typisk söt smak. Detta är den typiska smaken av umami som de rosafärgade sorterna är kända för. Passar bra hel eller delad i sallader eller varför inte på din macka. Medelvikt runt 15 gram.